Har du någonsin tänkt på om ditt företag faktiskt äger källkoden som används i era olika mjukvarusystem? Eller om ni i alla fall har tillgång till den? Och vet du vilken så kallad hostingmiljö som används?
Läs vidare för att ta reda på varför det är viktigt att kunna svara ja på ovanstående frågor.
Många företag använder sig idag av externa mjukvaruutvecklare för att utveckla produkter, tjänster och system, och äganderätten till källkoden är något som kan skapa en hel del problem och förvirring.
Ofta kanske du inte ens inser att koden behövs förrän du står där med ett påskrivet kontrakt med en ny konsultfirma som ska utveckla, vidareutveckla eller integrera något. De ber dig och dina kollegor om källkoden och… ni vet inte hur ni ska få tag på den. Arbetet blir försenat och ni måste kontakta er förra konsultfirma för att få tillgång till källkoden – om de ger den till er, vill säga.
Det här problemet är något vi som mjukvarukonsulter ser relativt ofta. Ofta handlar våra kundprojekt om att bygga helt nya lösningar från scratch, men lika ofta utgår vi från gammal mjukvara som vi sedan förvaltar och vidareutvecklar. Att göra det utan den ursprungliga källkoden är i princip en omöjlighet.
Idag finns det tyvärr en del konsultfirmor som arbetar på ett sätt som skapar en inlåsningseffekt för kunden. Det gör att det blir svårare för dig som kund att byta leverantör eller ta in ytterligare leverantörer. Om ett nytt projekt ska påbörjas där den ursprungliga källkoden behövs, men det finns en otydlighet kring ägandet av den, blir projektet troligen betydligt mer resurskrävande än vad som var tänkt – både sett till tid och pengar.
Inlåsningseffekten behöver inte alltid vara en genomtänkt strategi, utan kan i många fall vara en konsekvens av andra beslut som fattats i erbjudandet till kunderna.
Inte för att skryta (eller jo, lite kanske) men när vi tar fram och utvecklar lösningar åt våra kunder har vi tänkt igenom allt från början – från första kodraden och hela vägen upp i molnet där koden ska driftas, dvs. där koden “bor” och där man har tillgång till den. När det kommer till driften av lösningen är det alltid något vi kan ansvara för, även när vi inte själva byggt mjukvaran från grunden. (Eller ja, vi behöver ju den där källkoden då).
Vi kommer alltid att föredra och föreslå för våra kunder att både kod och infrastruktur driftas i en miljö ni själva har kontroll över, alternativt i en separat miljö som vi hanterar åt er. Detta ger inte bara er kontroll och tillgång till koden utan bidrar även till en flexibilitet när det kommer till eventuella framtida leverantörer eller partners.
Nästa gång ni ingår ett avtal med en ny utvecklingspartner, ställ er då följande frågor (eller kanske ta er en funderare på om er nuvarande leverantör stämmer överens med era förväntningar):
Har ovanstående gett dig något att tänka på? Bra! Oavsett hur bra konsultföretaget är eller hur mycket du litar på dem, bör du aldrig kompromissa med den här typen av säkerhetsåtgärder. Var delaktig, ställ frågor och ställ höga krav.
Vill du prata mer om ägande av källkod är det bara att höra av sig – oavsett om du är en befintlig kund, en potentiell kund eller bara vill träffas över en kaffe.
Block QuoteTillbaka