Kontakta oss!

Mjukvaruutveckling – vad händer efter implementering och driftsättning?

Att en mjukvarulösning är en investering är de flesta överens om och vad det kostar beror helt på vad det är för typ av lösning tillsammans med ett flertal faktorer. Det är ett dynamiskt projekt och vägen är oftast inte spikrak ända in i mål.  

Men till slut står man ändå där, i mål. Lösningen är implementerad och driftsatt, allt fungerar fint och ni kan börja räkna in ROI – slutet gott allting gott. Eller?

Nja, riktigt så är det inte. Och det är en bra sak!  

All mjukvara är dynamisk

Bara för att lösningen är implementerad och driftsatt betyder det inte tack och hej. För det är inte bara mjukvaruutvecklingen som är dynamisk, även den färdiga mjukvaran är det. Efter implementering behöver därför er lösning ses över med jämna mellanrum – allt för att den ska fortsätta vara effektiv, relevant och säker.  

Tänk på mjukvara som en levande organism, kanske till och med som en människa. Den kan utvecklas över tid, integrera med andra (system i det här fallet) och den är beroende av omvärlden – mjukvaran påverkas av den samt måste anpassa sig efter den. I och med detta kan saker inträffa som påverkar mjukvaran och därför fortsätter vi att ansvara för den även efter att den finns tillgänglig för användarna.

Om ni som kund vill förstås. Vill ni bara bli av med oss är det också okej. Men ofta vill både våra kunder, och vi, ha någon form av supportavtal där vi ansvarar för att mjukvaran fungerar som den ska.

Supportavtal efter genomfört mjukvaruprojekt

Ett supportavtal innebär helt enkelt att det är vår uppgift att hålla mjukvaran igång. På Meta Bytes hanterar vi support i två delar, där den ena täcker övervakning av systemet och den andra supportärenden. Supportärenden kan vara eventuella buggar och oväntade incidenter som uppstår.  

Vi erbjuder även något som vi kallar Managed System som innebär att vi utför mer proaktivt underhåll för att minimera reaktiva supportärenden. Vi går då regelbundet igenom lösningen och all infrastruktur och kommer med förslag på vad som kan förbättras för att allt ska vara så optimerat som möjligt.  

Beroende på vad ni som kund föredrar kan vi anpassa supportavtalet efter era önskemål och därmed göra det mer eller mindre omfattande. Vad ni väljer kan bero på flera saker, till exempel vad för resurser ni har internt, men även hur kritisk lösningen vi tagit fram är. Med ett supportavtal garanterar vi hjälp inom X antal timmar, där antalet beror på hur affärskritiskt systemet är. Klarar ni er utan lösningen, kanske genom att ta till penna och papper, tar vi hänsyn till det i avtalet.  

Supportavtalet blir alltså som en försäkring, lite som att vi försäkrar oss själva och vår kropp. Vi gör vad vi kan för att ta hand om den men har ändå en olycksfallsförsäkring om något skulle hända. Och då är det oftast yttre omständigheter som vi inte själva kan ta ansvar för. Likadant är det för mjukvaran vi utvecklar. Den är beroende av mycket annat vi som utvecklare inte kan styra. Till exempel kan en tredjepartsleverantör göra förändringar i sin mjukvara som påverkar den vi har tagit fram.

Kostnad för support och övervakning

Att vi fortsätter finnas tillgängliga för er efter att lösningen är implementerad innebär också att ni fortsätter investera i den även efter att den är utvecklad.  

Oavsett nivån på ert supportavtal kommer kostnaden till största delen vara en fast månadskostnad som oftast ligger någonstans mellan 10 000–15 000 kr. Det kan dessutom tillkomma rörliga kostnader om mer omfattande arbete behöver göras.  

Vad priset blir beror på vad som inkluderas i avtalet, bland annat hur mycket av infrastrukturen och databasen som ska hanteras av oss, men även hur vi ska ta emot ärenden från er. En annan avgörande faktor är hur snabbt vi ska svara på och hantera inkommande ärenden, samt under vilka tider vi ska finnas tillgängliga. När det kommer till ärenden erbjuder vi bland annat möjligheten att sätta upp en supportdesk där de som använder mjukvaran kan rapportera eventuella problem och avvikelser.  

Supportavtalet ger er alltså möjligheten att få tillgång till kompetens ni inte själva har inhouse. Vi ser till att det finns någon som kan och förstår sig på er mjukvara och tar hand om den om något inträffar – så att ni slipper.  

Vidareutveckling av mjukvaran

Inskickade supportärenden kan också vara olika typer av önskningar på nya funktioner i den färdiga lösningen. Det är vanligt att man under framtagningen av mjukvara inser att man vill göra mer än man från början tänkte, det är nämligen ofta en riktig dörröppnare för våra kunder.  

Det är därför vanligt att det blir en första respektive andra leverans av lösningen, där nummer två är en typ av vidareutveckling, med nya funktioner ni kommit på att ni vill ha eller behöver.

Det är viktigt att förstå att ett mjukvaruprojekt inte är över bara för att lösningen är implementerad och driftsatt. Mjukvara är en levande organism och behöver tas hand om under hela sin livstid. Det bästa sättet att göra det är oftast genom någon form av supportavtal med den som tagit fram mjukvaran.  

Har ni en digital lösning ni vill ta fram?

Då vill vi självklart höra allt om den!
Berätta allt!
Block Quote
Tillbaka